Cu ocazia zilei de 24 mai, a fost sarbatorita Ziua Ceha, eveniment la care au participat si reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Romania – Cehia.

Manifestarile ‘Ziua Ceha’ au fost marcate de cateva momente importante:
– Discursuri ale oficialilor Ambasadei Cehe in cadrul deschiderii oficiale a Zilelor Horticulturii.
– inaugurarea Aleii Cehe – Parcul Dendrologic USAMV si inaugurarea Aleii Václav Havel – Parcul Izvor.

Evenimentul: Ziua Ceha, organizata de catre Ambasada Republicii Cehe la Bucuresti si Primaria Municipiului Bucuresti, cu ocazia Zilelor Horticulturii Bucurestene.
        In cadrul Simpozionului organizat la sediul Facultatii de Horticultura din Bucuresti, sub egida: „Prezentul si Viitorul Horticulturii Europene, promovare si dezvoltare”, au participat specialisti in floricultura si horticultura din Italia, Cehia, Polonia, Ungaria si Romania. Au luat cuvantul in deschiderea evenimentului: dl Francesco Bet, presedintele Asociatiei Floricultorilor din Italia, Rectorul Universitatii Medicina Sanitar Veterinara, prof dr. Sorin Campeanu, prof. dr. ing. Robert Pokluda decan al Facultatii de Horticultura din Lednice – Rep. Ceha, presedintele Asociatiei Florarilor din Rep. Ceha, dl. Jiri Horak, prof. dr. ing. Pavel Simek, reprezentant de seama al Fac. de Horticultura Mendelev – Rep. Ceha. Au fost prezenti, Excelenta Sa, Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Domnul Mario Cospito, Excelenta Sa, Ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti, domnul Jiri Sitler, care au rostit o alocutiune in deschiderea ceremoniei.
Au mai luat cuvantul: Dl Radu Popa, Directorul General al ALPAB, reprezentantul Ministerului Agriculturii din Romania si reprezentanti ai U.A.S.M.V. – Bucuresti.
In partea a doua a simpozionului, domnul presedinte al CCIR-C, Emil Duma, a luat cuvantul impreuna cu doamna presedinte a Camerei de Comert si Industrie Mixta Ceho-Romana,  Jana Klokočková si Domnul vicepresedinte al Camerei Ceho-Romane, dl. Petr Bulušek, manifestandus-si pe aceasta cale sprijinul pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre cele doua tari, felicitand totodata buna organizare a acestui eveniment.
Incepand cu orele 18.00, toti invitatii s-au reunit in Parcul Izvor din capitala, unde s-a desfasurat actul solemn de plantare a celor 40 de arbori de tei, inaugurand astfel Aleea comemorativa a regretatului presedinte ceh, Vaclav Havel.
        In virtutea acestui eveniment, s-a dezvelit o placheta comemorativa, in prezenta Excelentei Sale, dl Ambasador Jiri Sitler si a Atasatului Ambasadei Rep. Cehe la Bucuresti pe probleme economice, domnul Pavel Stiegler, alturi de invitati de seama din Republica ceha. La acest eveniment a participat Excelenta Sa, Domnul Ambasador al Lithuaniei, dl. Vladimir Jarmolenco, fostul Presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu si Ministrul Agriculturii Rep. Cehe, dl. Petr Bendl.
        Dupa festivitatea de inaugurare a Aleei lui Vaclav Havel, Excelenta Sa, Domnul Amabasador Jiri Sitler a dat un dineu la resedinta sa, situata in Str. Otelari, nr.7. Aici au fost purtate discutii intre Presedintii celor doua Camere de Comert, romano-ceha si ceho-romana, privind sedimentarea relatiilor dintre acestea, facand referire la schimbul de informatii, precum si la initierea unor programe comune de colaborare bilaterala. S-a discutat despre implementarea unui program de schimuri culturale intre elevi si studentii romani si cei cehi, program ce se va derula incepand cu luna iuni a anului curent.
        De asemenea, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-Cehia, dl Ec. Emil Duma, a purtat discutii de lucru si protocolare cu urmatoarele personalitati: Prof. Dr. Sorin Campeanu (Rector al Universitatii de Stiinte Agronomice Bucuresti), Excelenta Sa, domnul Amabasador al Republicii Cehe la Bucuresti, Jiri Sitler, Excelenta Sa, Domnul Amasador al Republicii Lithuania la Bucuresti, domnul Vladimir Jarmolenco si cu Excelenta Sa, fostul Presedinte al Romaniei, domnul Emil Constantinescu.
Alaturi de Domnul Presedinte al CCIR-C au fost: Dl Popovici Florin, presdinte al Filialei Bacau a Camerei de Comert si Industrie Romania-Cehia si domnul Ioan Ovidiu Toma, Secretar General al Filialei Sibiu a Camerei de Comert si Industrie Romania-Cehia.

Mai jos puteti urmari imagini de la eveniment: